Revisie

Als regulier onderhoud niet meer volstaat komt een instrument bij ons op tafel voor volledige revisie. Het verschilt nogal wat men onder een totale revisie verstaat en vaak wordt niet alles aangepakt. Wij reviseren graag op dusdanige manier dat de saxofoon langdurig in een perfecte staat blijft. De waarde van een revisie kan dus nogal verschillen.

Elke saxofoon zit verschillend in elkaar en klinkt anders, zeker vintage saxofoons. Er zijn een groot aantal vaste handelingen die hieronder worden beschreven (met foto’s). Toch is elke revisie weer een nieuw avontuur omdat de saxofoons zo verschillen en ook de wensen van de speler. In het algemeen geldt de regel: soms klopt het wel maar klinkt het niet en soms klopt het niet maar klinkt het wel. Uiteraard gaat het erom dat het klinkt. Om daarachter te komen moet je na de revisie het instrument natuurlijk uitgebreid bespelen: de ene saxofoon klinkt pas als de kleppen ver open worden gezet, bij de andere moeten ze juist meer dicht staan. Soms moeten kleppen ten opzichte van de andere verder open worden gezet om die ene noot goed te laten klinken of intoneren. Marijn en ik hebben allebei een conservatorium opleiding saxofoon achter de rug: dat komt helemaal goed.

De kunst van het reviseren

Het is niet verwonderlijk dat onze klanten geïnteresseerd zijn in onze methode van reviseren. Iedereen wil tenslotte weten wat er met z’n (toekomstige) toeter is gebeurd. We worden dan ook vaak bestookt met vragen als ‘Hoe gaat zo’n revisie nou precies in z’n werk?’, ‘Wat voor gereedschappen gebruiken jullie om een instrument op te knappen?’ en ‘Halen jullie die toeters altijd helemaal uit elkaar?
Wat houdt een totale revisie in;

-De saxofoon vóór de revisie.

 

 

-De saxofoon wordt helemaal gestipt.
Alle polsters, kurk en vilt wordt verwijderd.

 

 

-De saxofoon samen met de kleppen wordt gereinigd in een bad waarna we de assen en bussen schoonmaken, polijsten, oliën en de speling weghalen.
Een as moet zonder speling en soepel door de bus lopen.
De posten worden in een lijn gezet en we halen de speling tussen de pootjes en de bussen weg.

 

 

 -Al het kurk en vilt wordt vervangen.

 

 

 -We vlakken de toongaten af.

 

 

-We maken de kleppen helemaal recht.
Dit kost veel tijd maar hierdoor hoeven we weinig materiaal achter de polsters te gebruiken zodat de saxofoon veel langer blijft sluiten.

 

 

-Er komen nieuwe polsters in de kleppen.
Voor het plaatsen van de kleppen gebruiken we schellak.
We gebruiken kostbare en hoogwaardige polsters van 1e klas leer, waterafstotend geïmpregneerd waarvan wij denken dat ze het beste werken. 

 

 

-Alles wordt zeer nauwkeurig afgesteld.
De polsters moeten perfect sluiten en het geheel wordt zo afgeregeld dat alles wat tegelijkertijd moet sluiten ook exact tegelijk dichtvalt.
De opening van elke klep afzonderlijk wordt zo gekozen dat het instrument uiteindelijk optimaal klinkt en intoneert.
De veerdruk van elke klep wordt, afhankelijk van de wens van de klant meer of minder ingesteld, zodat alle kleppen even licht of zwaar aanvoelen
De kurkjes en het vilt worden op de juiste dikte afgesteld. 

 

 

 -Uiteraard halen we deuken uit de saxofoon, zetten de body zonodig recht of repareren andere grote schade.

 

 

-Na een revisie spelen we altijd op de sax waarbij ons verleden als uitvoerend saxofonist goed van pas komt.
Hierdoor kunnen we de sax goed testen en afstellen op sound, zuiverheid en speelgemak.

 

 

Onderhoud

Uw instrument heeft regelmatig onderhoud nodig. Een saxofoon is in wezen een hopeloos ontwerp. Of je nu veel speelt of helemaal niet speelt, de kleppen gaan altijd lekken, de boel droogt altijd uit. Er ontstaat ook altijd speling want het is in wezen een vinger-aangedreven motor met tientallen metalen draaiende onderdelen. Regelmatig onderhoud zorgt dat u met plezier blijft blazen tot in het laagste register, zonder de percussie van een rammelend mechaniek.

Regulier onderhoud varieert van een kleine reparatie tot een grondige beurt. We kijken samen met de klant naar de toestand van het instrument en geven dan een vrijblijvend advies.

 

Onderhoudscontract

Een onderhoudscontract voorziet in het jaarlijks onderhoud van uw saxofoon. U betaalt ieder jaar 100 tot 150 euro, afhankelijk van het soort instrument, zijn leeftijd en algehele conditie. Voor dit bedrag heeft u een jaar garantie op het correct functioneren van uw instrument, behoudens valschade of andere ongelukken. Indien nodig begint het contract met een sanering. Aan het eind van het jaar krijgt een oproep voor een onderhoudsbeurt en een factuur voor het volgend jaar. Materiaal dat gebruikt wordt tijdens het jaarlijks onderhoud is uiteraard bij de prijs inbegrepen. Het onderhoudscontract kan per jaar opgezegd worden. Het contract loopt tevens af bij verkoop van het instrument, behalve als de nieuwe eigenaar het contract wil voortzetten.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+